Home   Uitleg reflexen:

Uitleg reflexen:

De ontwikkeling van de reflexen moet een kind goed doorlopen hebben en de reflexen moeten goed geïntegreerd zijn wil een kind succesvol worden op school.

Een baby komt op de wereld met een heel scala aan primitieve reflexen. Deze reflexen helpen om het geboorteproces vlot te laten verlopen, maar zijn ook nodig om de baby te ondersteunen tijdens de eerste levensmaanden.

We kennen heel wat reflexen. Wel een stuk of 60. Zoals bijvoorbeeld: ATNR, Spinal Galant, Babinski, TLR, STNR en de Moro reflex.

Wat zijn reflexen?

Uitleg reflexenReflexen zijn onwillekeurige reacties op stimuli zoals geluid, aanrakingen, licht en lichaamshouding. Deze reflexen zijn aanwezig omdat het zenuwstelsel nog niet rijp genoeg is om zelf bewuste bewegingen uit te voeren.

Tijdens de eerste levensjaren worden deze reflexen getransformeerd naar bewuste bewegingen. Het centraal zenuwstelsel rijpt gaandeweg en de spontane reflexen zouden hierdoor moeten integreren. Ze verdwijnen nooit, maar zijn niet meer zichtbaar bij allerlei externe stimuli.

Er bestaat de mogelijkheid dat enkele van deze reflexen niet volledig onder controle komen van de grote hersenen. Dit kan het vlot aanleren van heel wat nieuwe vaardigheden verhinderen.

Het onder controle brengen van de reflexen of anders gezegd, de rijping van het zenuwstelsel, gebeurt niet zomaar vanzelf. Daarom is het heel belangrijk om vanaf de geboorte je baby al positief te stimuleren met juiste bewegingsprikkels. Met juiste bewegingsprikkels bedoelen we, gezonde speelse bewegingsprikkels die leeftijds- en ontwikkelingsgericht zijn. Indien je je kind te snel moeilijkere bewegingen wil aanleren, ben je aan het forceren, wat uiteraard niet goed is.

De belangrijkste bewegingsmijlpalen tijdens het eerste levensjaar:

uitleg reflexen

 
  • Hoofdcontrole, in buiklig lange tijd het hoofd recht kunnen houden.
  • Het hoofd vlot naar links en rechts kunnen draaien.
  • Van buiklig naar ruglig rollen.
  • Van ruglig naar buiklig rollen.
  • Op de buik kruipen (commando kruipen)
  • Kruislings kruipen op handen en knieën.

Het is niet een must om je baby te stimuleren om voor het eerste levensjaar te lopen. Een lange kruipperiode is daarentegen wel aan te raden. Heel belangrijk en zelfs de allereerste start naar een sterke motorische ontwikkeling is buikligspeeltijd. Door veel in buiklig te spelen zal een baby een sterke hoofdcontrole kunnen opbouwen. En deze hoofdcontrole is een voorwaarde om heel wat mijlpalen in de verder ontwikkeling te kunnen bereiken.

Als het zenuwstelsel rijpt, ontwikkelt ( er worden dus veel sterke verbindingen aangelegd in de hersenen) door vele positieve prikkels, zal een baby posturale reflexen ontwikkelen. Deze posturale reflexen zijn blijvend. Deze zijn onder andere de hoofdrechtingsreflexen en evenwichtsreflexen. Deze posturale reflexen zorgen ervoor dat we onbewuste controle hebben over onze houding, ogen, evenwicht in een wereld waar we onder invloed staan van de zwaartekracht. Door sterke posturale reflexen kunnen we mooi rechtop lopen en een sterk evenwicht uitbouwen.

Werkwijze Unique Child:

mnri

Unique Child, Fleur begint met testen welke reflexen nog actief zijn. Daarnaast vullen ouders een vragenlijst in. Als blijkt dat er nog reflexen actief zijn, gaan we die reflexen middels oefeningen integreren. Het lichaam leert eerst hoe het reflexpatroon behoort te bewegen en volgt daarna het aangeleerde patroon. De langzaam en bewust uitgevoerde bewegings-patronen dringen diep door tot in het primitieve brein (hersenstam), waar de reflexen opgeroepen worden. In de meeste gevallen voelen cliënten daadwerkelijk op dát niveau verandering ontstaan. De symptomen, die hun oorzaak vinden in de nog actieve reflexen, verdwijnen of verminderen bij herhaalde oefening.

Tijdens de les zijn ouders erbij aanwezig en kijken ze goed mee hoe ze de oefeningen thuis kunnen gaan uitvoeren.
Na 2 tot 4 weken komt uw kind terug en wordt er bekeken hoe het nu gaat met de reflex en of er nieuwe oefeningen worden meegegeven.

 


Wat biedt Unique Child?

  • Vanaf 1 jaar kan ik bij uw kind onderzoeken in hoeverre de reflexen nog actief zijn.
  • Het is de bedoeling dat u thuis met uw kind elke dag ongeveer 10 minuten oefent. De oefeningen worden gedurende 2 à 4 weken geoefend. Daarna komt u weer terug om de vorderingen te bekijken, waarna nieuwe oefeningen worden aangeleerd.
  • De laser straalt door kleding heen, dus alleen de schoenen hoeven uit. Als het voor een cliënt niet mogelijk is om op de behandeltafel te liggen, kan de behandeling ook in een (rol)stoel worden gegeven.
  • Klik hier voor de tarieven van het onderzoek en de behandeling.
  • Voor aanmelden of meer informatie neem contact op.

Unique Child, Fleur is in opleiding voor Core Specialist. Ze is gecertificeerd voor de volgende onderdelen:

– Dynamic and Postural Reflex Pattern Integration.
– Archetype Motor Movement.
– Oral & Facial Reflex Integration Level 1.
– Lifelong Reflex Integration.
– Visual & Auditory Reflex Integration.
– Reflex Integration Disorder and PTSD Recovery.
– Tactile Integration.
– Upper Limbs Reflex & Manual Skill Integration.

Voor meer informatie kijk op: www.masgutovamethod.com

Unique Child, Fleur is gecertificeerd voor Rhythmic Movement Training (RMT). Ze is tevens in opleiding tot Instructor.

Ze heeft de volgende onderdelen behaald:

– RMT 1 en 2
– RMT 3
– Face to Fear

Voor meer informatie kijk op: www.rhythmicmovement.com

Unique Child, Fleur is gecertificeerd voor Quantum Reflex Integration level 1 en 2.

Voor meer informatie kijk op: www.reflexintegration.net